Zaptecs CEO: Mannen som introduserte Tesla til nordmenn

Med sin brede bakgrunn fra Tesla og e-mobilitetsbransjen, er Zaptec sin nye CEO, Peter Bardenfleth-Hansen, klar til å styrke Zaptec sin posisjon som en ledende aktør innenfor ladeløsninger for elbil, både i Norge, Europa og i resten av verden.

Peter Bardenfleth-Hansen har i sittet sjefsstolen siden april, og kan fortelle at han allerede har funnet seg godt til rette. Han bor fortsatt i København, og pendler til Stavanger hver uke.

– Så langt har det vært en fantastisk opplevelse, og jeg er beæret over å ha fått denne tilliten. Zaptec har dedikerte og dyktige ansatte på alle sine kontorer, og jeg ser fram til å jobbe sammen med dem for å innfri de målsetningene vi har satt oss, sier han.

Dansken har vært styremedlem i Zaptec siden høsten 2020, og er nå nestleder i styret. Han kjenner derfor godt til selskapet han nå skal lede videre.

– Som styremedlem var jeg med da selskapet ble børsnotert, og jeg har vært delaktig i strategien fremover. Det har vært svært interessant å få være med på å forme virksomheten. Dette gjør det mye lettere å ta på seg rollen som CEO, understreker han.

Mannen som introduserte Tesla til Norden

At Bardenfleth-Hansen skulle ende opp som en ekspert innenfor elbiler og ladeløsninger var ingen selvfølge. Karrieren hans startet i hotell-og restaurantbransjen, og han har vært med på å drive både vinbar, restaurant, bar og nattklubb. Da finanskrisen rammet, ønsket han å skifte karrierevei, og tilfeldighetene ville at han skulle krysse vei med selveste Tesla-sjef Elon Musk.

– Nattklubben hvor jeg var salgssjef, hadde vi et medlemsmagasin hvor vi skulle skrive en artikkel om elektriske sportsbiler. Vi fikk en prat med den da ukjente Elon Musk som skulle lansere Tesla Roadster, forteller han.

I løpet av intervjuet kom det fram at Musk var ute etter et team som kunne representere Tesla i Nord-Europa. Det hele endte med at Bardenfleth-Hansen og en kollega ble fast ansatt og åpnet Tesla sitt første utsalgssted i Skandinavia.

– Jeg hadde tidligere gått gjennom en konkurs og hadde ikke bransjekunnskap om elbiler. Det jeg så på som store ulemper, ble heller mine største fordeler, for det var nettopp slike mennesker Elon Musk ønsket i sin organisasjon. Mennesker som hadde klart å reise seg etter nedgang, og som kunne se på bransjen med nye øyne, forteller han. 

På grunn av norske myndigheters bruk av intensiver for elbil-eiere, så Bardenfleth-Hansen store muligheter i Norge, og ble den som introduserte Tesla til nordmenn.

– På den tiden var elbilbransjen i sin spede begynnelse, med kun noen tusen registrerte elbiler i landet; de fleste Think eller Buddy. Det var få som hadde troen på elbiler, og på en god måned solgte vi kanskje tre Tesla Roadster, minnes han.

Siden den gang har elbilindustrien hatt en enorm utvikling. I følge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), ruller det nå over 500 000 elbiler på norske veier. Elbil er blitt den nye folkebilen. Den dominerer totalt i nybilmarkedet, og vokser også i bruktbilmarkedet. Tesla har gått fra å være et ukjent bilmerke til å være selve definisjonen på elbil.

– Ja, “the rest is history”, sier Bardenfleth-Hansen og smiler.

Tar med seg det beste fra Elon Musk sin lederstil

52-åringen ble den første sjefen for Tesla i Norge. I løpet av sine ti år i selskapet ble han også regionssjef for Norden. Stillingen tok han til store deler av Europa, Afrika og Midtøsten, inkludert lengre opphold i Jordan og Japan. Bardenfleth-Hansen tar med seg mange verdifulle erfaringer inn i Zaptec fra Tesla, ikke minst fra Elon Musk sin kontroversielle lederstil.

Jeg lærte blant annet at det er viktig å holde fokus på målet, og ikke ta noen snarveier, selv om det koster både tid, penger og ressurser. Ikke minst er det viktig å ha en klar visjon, som hele organisasjonen forstår. Alle må vite hva selskapet står for. Når alle drar i samme retning, skaper dette et unikt samhold, noe som igjen vil føre selskapet mot suksess, sier han.

Som Elon Musk, er den nye Zaptec-sjefen er også fan av en flat organisasjonsstruktur, der han som sjef raskt får høre om det som ikke fungerer fra sine ansatte.

– På den måten kan jeg hjelpe dem å løse det, slik at de kan utføre jobben sin på best mulig måte. Det som fungerer, får jeg uansett høre fra andre, understreker han.

Involvert i alle delene av økosystemet rundt e-mobilitet

Siden Bardenfleth-Hansen sluttet i Tesla har han hatt mange jern i ilden og engasjert seg som styremedlem og rådgiver til en rekke aktører innen e-mobilitetsbransjen; Volta Trucks, CAKE, Viggo Ridehailing, Evyon, Monta og Alpha Motors. Disse selskapene driver med alt fra fra elektriske sykler, taxier og lastebiler til elbilbatterier.

– Jeg bestemte meg for å engasjere meg innenfor alle delene av økosystemet omkring e-mobilitet. Ved å kjenne hele verdikjeden godt, har jeg opparbeidet med verdifull kunnskap, som gjør at jeg kan sette meg raskt inn i alle problemstillinger innenfor elektrifisering, sier han.

Vil bidra til bærekraftig endring

Bardenfleth-Hansen ser fram til å styrke Zaptec sin posisjon som en ledende leverandør av ladeinfrastruktur i Norge.

Vi er allerede ledende innenfor sikkerhet, banebrytende teknologi og kvalitet. Vi skal jobbe for å beholde den posisjonen og i tillegg lage gode ladeløsninger og god ladeinfrastruktur. Vi skal jobbe for det grønne skiftet, noe som også er viktig for Stavanger som region, sier han.

I følge Zaptec-sjefen er 90 % av nybilsalget i Norge ladbare hybrid og elbiler, og dette er tall man bare kunne drømme om for noen få år siden, og en utvikling som ikke kan stoppes. Elbiler er ikke like utbredt i utlandet, hvor flesteparten fortsatt velger diesel- eller bensinbil. Her ønsker Zaptec å bidra til en endring ved å tilby bærekraftige og fremtidsrettede produkter som muliggjør energieffektivitet. Zaptec har allerede datterselskaper i Tyskland, Sveits, Storbritannia, Danmark, Frankrike, Italia og Nederland, og planen er å utvide ytterligere til flere land.

– Vi synes USA og Canada er spennende markeder, som vi kommer til se nærmere på, sier Bardenfleth-Hansen.

Satser på strategiske samarbeid

Zaptec har også fokus på strategiske samarbeid som bidrar til en elektrifisert fremtid. Nylig innledet de et samarbeid med Monta – et dansk selskap som leverer ladeprogrammer til elbiler.
Produktløsningen, kalt Zaptec Park, består av Zaptec Pro-ladere og Montas software-program, og er et steg nærmere en enklere og sømløs betalingstjeneste for elbil- og anleggseiere. Løsningen vil bidra til å skyte fart i tilgjengeligheten av ladepunkter over hele Europa.

Er samarbeid veien å gå oppnå ytterligere suksess i Norge og utlandet?

I løpet av de neste årene tror jeg vi kommer til å se store konsolideringer av aktører i Europa. Vi i Zaptec er alltid ute etter nordiske eller europeiske samarbeid som gir sluttbruker flere muligheter, tilfører verdi eller gagner kundeopplevelsen, avslutter Peter Bardenfleth-Hansen.

Relaterte artikler

Få tilbud 

på ladeløsning i dag