Slik lader du elbilen smart

Den tryggeste, enkleste og mest økonomiske måten å lade elbilen på er via ladeboks hjemme. Men lader du smart nok?

Ifølge Elbilisten 2021, Norges største undersøkelse av elbileiere i regi av Norsk Elbilforening, har 77 prosent av norske elbilister ladeboks hjemme. Å investere i en ladeboks, gir bedre brannsikkerhet, en enklere hverdag og lavere kostnader over tid. Fra 2023 er det heller ikke mulighet for å legge opp en standard stikkontakt som ladepunkt. Dette vil si at fra nå av er du nødt til å montere en ladestasjon for å få ladet bilen din lovlig hjemme, når det gjøres en ny installasjon.

Med smart lading unngår du strømtoppene

Smart lading handler om å automatisk lade elbilen når strømmen er billigst, og på de tidene av døgnet når det er lavt forbruk av strøm. Strømprisen øker når mange bruker strøm samtidig. Derfor er strømmen vanligvis dyrest om morgenen når alle skal koke kaffe, dusje og gjøre seg seg klar for dagen, og når alle kommer hjem på ettermiddagen for å lage middag. Strømprisen er som regel på sitt laveste midt på natten, men dette kan variere.

Smart lading av batteriet
For at batteriet i elbilen skal vare så lenge så mulig, bør spenningen i batteriet holdes forholdsvis stabil.  Batteriet trives best mellom 20 og 80 prosent. Ikke lad batteriet helt ut for ofte, og ikke la bilen stå med fullt batteri over lengre perioder. Dette kan føre til svekket kapasitet på batteriet.

Generelt anbefales det at du klattlader, altså lader litt nå og da.

Hva er en smartlader?

Med en smartlader, som Zaptec Go, kan du overvåke ladingen, og ha både effekt- og tidsstyring. Ved å aktivere smartlading i appen, lades elbilen automatisk når strømmen er billigst. Du sparer penger og du slipper fysisk å måtte koble ladekabelen av og på. I tillegg er det fordelaktig for strømnettet. Zaptec Go kan også kobles med Tibber Pulse eller Zaptec Sense, for automatisk lastbalansering, slik at hovedsikringen din ikke blir overbelastet når du lader elbilen. Med en slik smart lastbalanserer kombinert med smartladeren din, vil du også unngå dyre effektledd på nettleien din.

Fremtidsrettet

Ved å ha en smartlader, er du også rigget for fremtidige ladebehov, og slipper å bytte ut hjemmeladeren dersom behovene skulle endre seg. Med Zaptec Go kan du installere opptil tre ladebokser i samme hus, slik at flere elbiler kan lade samtidig. Siden laderen alltid er koblet til internett, oppdateres den automatisk med de nyeste funksjonene og oppdateringene. Det betyr at produktet utvikler seg over tid og blir en bedre versjon.

Relaterte artikler

Slik kjører du økonomisk

Ved å kjøre økonomisk, sparer du ikke bare penger, men du blir også belønnet med lenger rekkevidde. Slik blir du en smartere elbilsjåfør. Ha en pen kjørestil Økonomisk kjøring blir også kalt Eco driving, og handler om å tilegne seg nye kjørevaner for å redusere...

Slik pakker du bilen på en trygg måte

Det er mye bagasje som skal være med når familien drar på elbilferie, så sørg for at bilen er pakket trygt og forsvarlig. Løse gjenstander kan nemlig være livsfarlige ved en bråstopp. Her er våre tips for å gjøre bilturen tryggest mulig. Få oversikt og legg en plan...

Få tilbud 

på ladeløsning i dag