ZAPTEC gir trygg og smart elbillading

jun 5, 2019 | Borettslag og sameier, Elbillading, Elbillading i bedrift, Hjemmelading, Nyheter

Det finnes i dag veldig mange aktører i markedet for elbilladere, og det dukker stadig opp nye. Et kjapt Google-søk viser 14 ulike leverandører av ladere, og de fleste har flere modeller å velge mellom. For å kunne velge riktig elbillader er det essensielt å først forsikre seg om at laderen er CE-merket, altså at produsenten garanterer at produktet oppfyller krav fra myndighetene.

Ladere fra ZAPTEC har gjennomgått testing og sertifisering hos anerkjente TÜV SÜD i Tyskland. Dette gjør at du som installatør kan være trygg på at laderen er i henhold til alle gjeldende standarder som ligger til grunn for en CE-merking.

I tillegg til krav stilt til produktet, stilles det flere krav til installasjonen. Et viktig sikkerhetskrav er at hvert tilkoblingspunkt for AC-lading skal være individuelt beskyttet av et strømstyrt jordfeilvern med merkeutløsestrøm mindre eller lik 30 mA. Videre har en tre valg:

  • Type B
  • Type A og utstyr som kobler ut ved DC-strøm høyere enn det vernet kan garantere funksjon ved
  • Type F og utstyr som kobler ut ved DC-strøm høyere enn det vernet kan garantere funksjon ved

Et jordfeilvern brukes for å unngå at mennesker blir utsatt for elektrisk sjokk ved feil i en elektrisk installasjon. Jordfeil kan oppstå som følge av en isolasjonsfeil i den elektriske installasjonen eller tilkoblet utstyr. Karosseriet til en elbil er koblet til jord ved lading, og dersom en jordfeil oppstår vil jordfeilvernet automatisk koble fra spenningen til bilen. Uten et jordfeilvern ville karosseriet blitt spenningsledende og det å ta på bilen kunne gitt skadelig elektrisk sjokk.

Vernet kan være plassert i eller utenfor hver ladestasjon. Merk at dersom vernet ikke er i ladestasjonen så må det monteres ett eksternt jordfeilvern for hver ladestasjon, noe som fort blir upraktisk og dyrt i en installasjon med mange ladere.

I ZAPCHARGER PRO og ZAPTEC HOME finnes det et innebygget vern som gjør at man ikke trenger jordfeilvern i sikringskapet, kun en automatsikring og dobbeltisolert kabel mellom sikringsskap og lader. Dette gjør installasjonen mer kostnadseffektiv, både i form av arbeidstimer og utstyr.

Jordfeilvernet i ZAPCHARGER PRO og ZAPTEC HOME er et type B vern som er den beste løsningen for å unngå ladestopp ved helt ufarlige DC-strømmer.

Et type B vern er smartere og mer immunt enn om man har en ladestasjon med type A vern og deteksjon av DC-strømmer. En ladestasjon med type A vern vil stoppe ladingen dersom en DC-strøm på 6 mA oppdages, selv om en så lav strøm er helt ufarlig. Grunnen er at et type A vern ikke er garantert å fungere ved DC-strøm over 6 mA. Samtidig vil et type B vern akseptere slike ufarlige DC-strømmer og dermed tillate lading i langt flere situasjoner, samtidig som at sikkerheten selvfølgelig er opprettholdt.

Jordfeilvern skal testes jevnlig i henhold til produsentens bruksanvisning. Hyppigheten varierer, men flere anbefaler å teste minst to ganger i året. Dette er viktig å gjøre i sikringsskapet hjemme. Dersom du har lader fra ZAPTEC, slipper du å gjøre det for ladestasjonen da den automatisk tester jordfeilvernet før hver eneste lading! Dette gjør at du kan være trygg på at sikkerheten er ivaretatt til enhver tid, og du kan bruke tiden på andre ting. 

Relaterte artikler

Ladestasjon: Det trygge valget når du skal lade elbilen hjemme

Ladestasjon: Det trygge valget når du skal lade elbilen hjemme

Lader du elbilen i stikkontakt risikerer du lang ladetid, mindre trygghet og overbelastning av el-anlegget. Derfor investerer stadig flere nordmenn nå i en smart ladestasjon til hjemmet. Ved årsskiftet rullet over 200.000 elbiler rundt på norske veier. Kampen om...

NYHET! ZAPTEC HOME – Smart hjemmelading av elbil

NYHET! ZAPTEC HOME – Smart hjemmelading av elbil

ZAPTEC lanserer smart norsk hjemmelader for elbil ZAPTEC HOME er en ny og sofistikert ladestasjon beregnet for privat garasje eller biloppstillingsplass. Den gir deg frihet til å lade når det passer deg. ZAPTEC har på kort tid har blitt verdensledende på smarte...

Hvilken elbillader bør jeg velge hjemme?

Hvilken elbillader bør jeg velge hjemme?

Når valget er tatt om å kjøpe elbil så er det et nytt spørsmål som kommer opp: Hvilken lader bør jeg ha hjemme for å lade min bil med mitt bruksmønster? Hvilke funksjoner trenger jeg? Ved å kontakte en elektriker kan man komme over kampanjetilbud på en rimelig lader...

Hvor mye koster det å lade en elbil?

Hvor mye koster det å lade en elbil?

Oppsummert kan en si at det er veldig rimelig å lade en elbil. Og det er også tilfellet selv om strømprisen gjør et solid hopp. Nedenfor finner du et enkelt regnestykke på hva det koster å lade en elbil kontra det å bruke penger på bensin. I tillegg til å spare penger...

FÅ TILBUD PÅ LADELØSNING

kontakt ossfinn forhandler