Med denne pluggen lades elbilen smartere

05. 11. 2019

Ved å kombinere smarte ladestasjoner og AMS-måleverdier med avanserte skytjenester, gjør Zaptec det mulig å lade elbilen raskere og billigere.

Zaptec er et norsk teknologiselskap som utvikler og produserer ladestasjoner og programvare for lading av elbiler. Den siste nyvinningen fra selskapet er en plugg som kunder selv kan koble til strømmåleren i huset.

Da de nye strømmålerne kom i norske hus så vi muligheter for å tilby våre kunder enda smartere elbillading. Vi startet med å gå ut i markedet, men fant ingen produkter som tilfredsstilte våre krav. Derfor gikk vi i gang med å utvikle en egen smartplugg som kunne tilkobles strømmålernes HAN-port (Home Area Network), sier teknologidirektør Knut Braut i Zaptec.

Smartpluggen Zaptec APM kobles til strømmåleren og gjør elbilladingen smartere.

Automatisk tilpasning av ladehastighet

Smartpluggen Zaptec APM (Automatic Power Management) lar eiere av hjemmeladeren Zaptec HOME hente ut informasjon om eget strømforbruk i huset. Den rapporterer AMS-måleverdier i realtid til Zaptecs skytjenester, hvor avanserte algoritmer styrer ladestasjonene. Ladingen justerer seg automatisk etter husets forbruk, og tildeler mer strøm til elbillading når huset bruker mindre – og omvendt.

Med Zaptec APM kan man installere en kraftigere ladekurs siden ladestasjonen kun leverer mer strøm dersom dette er tilgjengelig i huset. Det betyr at man kan lade bilen raskest mulig uten fare for at hovedsikringen ryker, sier Braut.

Braut trekker også frem ladehastigheten.

Det er flere faktorer som påvirker ladehastigheten, men med de rette forutsetningene kan man oppnå 2-6 ganger raskere ladehastighet sammenliknet med tradisjonelle ladestasjoner.

Les også: Ladestasjon: Det trygge valget når du skal lade elbilen hjemme

 

Billigere elbillading

Med smartpluggen kan man også velge når man ønsker bilen ferdig ladet neste dag, og så vil ladestasjonen automatisk finne det billigste tidspunktet for å starte ladingen.

Våre kunder er kjempefornøyde med produktet. De får ladet bilen når strømmen er billigst, og ladehastigheten styres automatisk slik at de ikke trenger å bekymre seg for at sikringen går. Alt dette skjer av seg selv uten at de trenger å tenke på noe, forteller Braut.

Men den største kostnadsbesparelsen for kunder vil komme med overgangen fra dagens energibaserte avregning til ny tariffstruktur med effektbasert avregning mener Braut.

Ved å la Zaptec APM begrense ladehastigheten, og dermed husets maksforbruk, kan man potensielt spare flere tusen kroner i året.

Les også: Hvor mye koster det å lade en elbil?

Zaptec APM kobles enkelt til HAN-porten i husets AMS-måler.

Enkel installasjon

Zaptec APM benyttes i kombinasjon med hjemmeladeren Zaptec HOME. Kunder kan enkelt bestille smartpluggen ved å opprette et PREMIUM-abonnement (39 kr/mnd) i nettportalen Zaptec Portal. Kundene får da tilsendt smartpluggen kostnadsfritt, og kan enkelt installere den selv til husets strømmåler.

For å ta i bruk alle funksjonene i Zaptec APM må HAN-porten på AMS-måleren åpnes. Kunder må selv kontakte nettselskapet sitt for å få åpnet opp HAN-porten.

Les også: Hvordan åpne tilkoblingsporten på AMS-måleren hos nettselskapet?

Relaterte artikler

Få tilbud 

på ladeløsning i dag