Kan man lade elbilen med skjøteledning?

Det korte svaret er ja. Men er det smart?

Bruker du en vanlig stikkontakt når du skal lade elbilen hjemme, og har i tillegg en skjøteledning for å få strømmen hele veien til bilen? Begge deler kan få fatale konsekvenser. Dagens elbiler krever store strømmengder når de skal lade, og en stikkontakt og skjøteledning er ikke egnet for denne type belastning over lang tid. Å lade på denne måten, er rett og slett brannfarlig. Varmgang fører til at plasten til kontakten forringes og blir sprø. I verste fall kan det føre til kortslutning og lysbue som fører til brannfare. Vær ekstra forsiktig hvis skjøteledningen ligger i en kveil, på trommel, spole eller snelle når de er i bruk.

Lite effektivt og brannfarlig
En slik lademåte gir dessuten dårlig effekt og lang ladetid. I tillegg får man ekstra slitasje på bilbatteriet og belastning på husets el-anlegg. Lading via stikkontakt og skjøteledning er sjelden sikret mot lynnedslag og jordfeil, noe som igjen gir økt brannfare.

Invester i en sikker hjemmelader
I en undersøkelse gjennomført av NAF i januar 2022, svarer 17 prosent av norske elbilister at de lader bilen sin hjemme fra vanlig stikkontakt. For trygg lading hjemme anbefaler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), å investere i en hjemmelader. Dette er en mye sikrere og raskere måte å lade elbilen din på, ettersom en ladeboks er koblet til en egen kurs som er laget for å tåle høy effekt og belastning over tid. Med Zaptec Go får du en av markedets tryggeste ladere, som overvåker ladingen og kutter strømforsyningen dersom noe er galt. Feil kan oppstå i elbilens elektronikk, batteri eller i husets sikringsskap. Når du velger hjemmelader bør du også sørge for at den har en annen viktig sikkerhetsfunksjon; nemlig en fysisk sperre som holder ladekontakten på plass så lenge det overføres strøm. Mangler dette, kan du risikere gnistregn eller lysbue. Husk at en ladeboks til elbil må alltid installeres av en sertifisert elektriker. De vil ta ansvar for hele installasjonen og montere en lader som gjør at du kan sove trygt om natten.

Relaterte artikler

Slik kjører du økonomisk

Ved å kjøre økonomisk, sparer du ikke bare penger, men du blir også belønnet med lenger rekkevidde. Slik blir du en smartere elbilsjåfør. Ha en pen kjørestil Økonomisk kjøring blir også kalt Eco driving, og handler om å tilegne seg nye kjørevaner for å redusere...

Slik pakker du bilen på en trygg måte

Det er mye bagasje som skal være med når familien drar på elbilferie, så sørg for at bilen er pakket trygt og forsvarlig. Løse gjenstander kan nemlig være livsfarlige ved en bråstopp. Her er våre tips for å gjøre bilturen tryggest mulig. Få oversikt og legg en plan...

Få tilbud 

på ladeløsning i dag