Hvor mye koster det å lade elbilen?

Selv med høye strømpriser er det rimeligere å lade elbilen hjemme, kontra å hurtiglade eller å fylle drivstoff på en fossilbil. Men følgende faktorer vil påvirke hvor mye du sparer: 

Strømprisen

Strømprisen endrer seg stadig, og det er ikke normalt å ha fastpris på strøm i Norge. Prisen på hjemmelading er dagens strømpris inkludert nettleie, så prisen for å lade elbilen vil endre seg dag for dag.  

Størrelsen på batteriet

Ladeadferd varierer veldig etter hvor stort batteri din elbil har. Med et stort batteri og kun korte turer vil det ikke være nødvendig å lade bilen så ofte. Det smarteste er å lade batteriet til 80-90 prosent daglig, da dette sørger for lengst mulig batterilevetid.

Både strøm og elbilens batterikapasitet prises i kilowattimer (kWh), så dersom du vet strømprisen og batteristørrelsen på elbilen din, kan du finne ut nøyaktig hvor mye det koster å lade elbilen din hjemme.

Regnestykket ser slik ut: strømpris x batterikapasitet = ladepris

Hvor langt du da kan kjøre avhenger blant annet av kjøremønster, topografi, dekktrykk og temperatur.

Valg av ladestasjon

Ved valg av ladestasjon er det viktig å velge et system som er fremtidsrettet, og som har avansert styring av systemet. Med hjemmelading vil det koste mer å lade på enkelte tidspunkter av dagen, og strømregningen kan bli flere hundre kroner dyrere per måned. Zaptec leverer fremtidsrettede ladestasjoner med funksjoner som sørger for at du betaler minst mulig for ladingen ved at du lader når strømprisen er billigere. Slik unngår du de store pristoppene. Med Zaptec Go lader du også elbilen ti ganger raskere enn ved bruk av stikkontakt.

Lademetode

Som elbileier kan du lade elbilen hjemme, eller hurtiglade når du er på farten. Å lade hjemme vil alltid lønne seg, da prisen på ladestasjonene er høyere enn ved hjemmelading. Det anbefales derfor å starte bilturen med fullt batteri, slik at du kun trenger korte stopp på ladestasjonene. Prisen for lyn- og hurtiglading varierer relativt mye mellom ulike tilbydere, og i mange tilfeller varierer den også på samme sted basert på betalingsmodell: pris per kwh, pris per minutt eller en kombinasjon. For å betale trenger du en ladebrikke eller en mobilapp. Det er også mulig å starte ladingen og betale med SMS, men det er som regel enda litt dyrere.

Relaterte artikler

Slik kjører du økonomisk

Ved å kjøre økonomisk, sparer du ikke bare penger, men du blir også belønnet med lenger rekkevidde. Slik blir du en smartere elbilsjåfør. Ha en pen kjørestil Økonomisk kjøring blir også kalt Eco driving, og handler om å tilegne seg nye kjørevaner for å redusere...

Slik pakker du bilen på en trygg måte

Det er mye bagasje som skal være med når familien drar på elbilferie, så sørg for at bilen er pakket trygt og forsvarlig. Løse gjenstander kan nemlig være livsfarlige ved en bråstopp. Her er våre tips for å gjøre bilturen tryggest mulig. Få oversikt og legg en plan...

Få tilbud 

på ladeløsning i dag