Hvor lang tid tar det å lade en elbil?

Hvor fort en elbil lader er et spørsmål mange ofte stiller seg. Det er flere ulike faktorer som spiller inn når det kommer til lading av elbil. For å finne svaret er det avhengig av bilen, ladekabelen og elbilladeren.

 

Bilens lader: Ladehastighet avhenger av laderen innebygd i elbilen

Ladehastigheten avhenger av hvilken effekt laderen som er innebygd i bilen kan ta imot, men også av hvor mye effekt laderen kan levere. I tillegg vil ladeoppsettet for bilen bestemme hvor lang tid det vil ta før batteriet er fulladet. Laderen i bilen vil som regel begrense effekten når batteriet er ladet 80-100%

 

Ladekabel: Ladehastighet avhenger også av rett type ladekabel

For å få best mulig ladehastighet trenger du riktig ladekabel. Det finnes ladekontakter i elbiler av type 1 og type 2. Dette er utgangspunktet for hvilken ladekabel du kan bruke. Den vanligste standarden idag er type 2 både i bilen og i laderen, som f.eks. Tesla Model S har.

 

Behovet for å lade er ofte ikke så stort som en tror

I snitt kjøres det ca. tre mil per dag i Norge og en elbil behøver ca. 1,85 kWh strøm per mil. Det innebærer at gjennomsnittlig ladebehov per dag er ca. 5,6 kWh.

 

Ca 90% av ladingen skjer i hjemmet eller på arbeidsplassen

Langs veien finnes det offentlige hurtigladere, de gir høy effekt ved lading slik at elbilen kan lades ferdig på relativt kort tid. Vanlig effekt på hurtigladere er fra 50 kW til 150 kW, noe som tilsvarer at bilen kan lades ferdig på alt fra noen minutter til en halvtime. Kostnaden for hurtiglading ligger på ca. 2,50 kr per min.

Les mer: Dyrere hurtiglading gjør at det lønner seg med hjemmelading 

De fleste lader som oftest hjemme eller når de er på jobb. Her står bilen parkert over lengre tid, noe som krever lavere effekt på ladingen. Denne type lading kalles «normal lading», og det kan ta fra en halv time opptil ca. 8 timer. En av mange fordeler ved å lade bilen hjemme eller på jobb er at du sparer mye tid ved at bilen lades når den ikke er i bruk og det er rimeligere.

Les mer: Zaptec ladeløsninger

Lad når bilen står parkert

Kostnaden for «normal lading» er det rimeligste alternativet, men prisen varierer med strømprisen. Som ett utgangspunkt kan en beregne ca. 1,85 kr per mil. Det er med andre ord mye billigere å lade bilen når den står parkert hjemme enn med hurtiglading når du er på veien.

Les mer om Zaptec Home 4G og Zaptec Pro

Lad 10 ganger raskere med ladestasjon enn med stikkontakt

Zaptec sin ladestasjonen gir deg maks ladehastighet ut fra kapasiteten på strømnettet og hastigheten elbilen kan lades med. Med en ladefart på 22 kilowatt kan du lade elbilen opp til en kjørelengde på opptil 110 kilometer i løpet av en time. Smartpluggen Zaptec APM (Automatic Power Management) lar eiere av elbilladere hente ut informasjon om eget strømforbruk. Den rapporterer AMS-måleverdier i realtid til Zaptecs skytjenester, hvor avanserte algoritmer styrer ladestasjonene. Ladingen justerer seg automatisk etter byggets forbruk, og tildeler mer strøm til elbillading når bygget bruker mindre – og omvendt.

Les mer her: Zaptec Premium

Ladestasjon: Rett valg av ladestasjon

Det er mange hensyn å ta når man skal velge ladestasjon. Man bør velge en ladestasjon som er bygget for fremtidige behov, og som er både kraftig og sikker nok. Også må man tenke på om man f.eks. trenger mer enn ett uttak. Trenger man to eller flere, må man som regel søke om tillatelse fra netteier, på grunn av høyt effektuttak.

Ladehastighet vil alltid være viktig, men også avansert styring av ladingen. I fremtiden vil effektbaserte tariffer føre til at det vil være mye penger å spare på å ha et system som styrer effektuttaket. I noen tilfeller kan det utgjøre flere hundre kroner per person per måned.

Hvor lang tid det tar å lade en elbil avhenger altså av flere faktorer, det er derfor viktig å velge en ladeløsning som passer eget forbruk og som er fremtidsrettet. Videre er det viktig å vurdere et system som balanserer elbil ladingen mot byggets effekt og ditt daglige strømforbruk. Dette gjør at man ikke bare lader raskt, men også økonomisk.

 

Les mer: NYHET! Vi lanserer ny oppgradert versjon av vår markedsledende ladestasjon for store ladesystem 

Les også: – Jeg er overbevist om at Zaptec HOME er det beste valget for mine kunder

 

 

Relaterte artikler

Slik kjører du økonomisk

Ved å kjøre økonomisk, sparer du ikke bare penger, men du blir også belønnet med lenger rekkevidde. Slik blir du en smartere elbilsjåfør. Ha en pen kjørestil Økonomisk kjøring blir også kalt Eco driving, og handler om å tilegne seg nye kjørevaner for å redusere...

Slik pakker du bilen på en trygg måte

Det er mye bagasje som skal være med når familien drar på elbilferie, så sørg for at bilen er pakket trygt og forsvarlig. Løse gjenstander kan nemlig være livsfarlige ved en bråstopp. Her er våre tips for å gjøre bilturen tryggest mulig. Få oversikt og legg en plan...

Få tilbud 

på ladeløsning i dag