Hvilken elbillader bør jeg velge hjemme?

jan 7, 2019 | Elbillading, Hjemmelading

Når valget er tatt om å kjøpe elbil så er det et nytt spørsmål som kommer opp: Hvilken lader bør jeg ha hjemme for å lade min bil med mitt bruksmønster? Hvilke funksjoner trenger jeg?

Ved å kontakte en elektriker kan man komme over kampanjetilbud på en rimelig lader med lav ladeeffekt, inkludert installasjon, fiks ferdig på veggen. Enkelt, men er det en god løsning? Ved feil valg ender du kanskje opp med å bytte hjemmelader neste gang du bytter bil.

Hva bør du tenke på ved hjemmelading?

Hjemmelading handler om å overføre energi fra sikringskapet, via hjemmeladeren, til bilen. Alle disse leddene kan hver for seg være en flaskehals som resulterer i lav ladeeffekt. Og mye hverdagsladingen hjemme kan dekkes med lav effekt. Dette handler om kjøremønster og størrelsen på batteriet i bilen. Men dette er egenskaper som endrer seg. Hva om man bytter jobb og får et annet kjøremønster. Hva med neste bil? De fleste elbilene frem til nå har hatt rekkevidde på 20-30 mil og kan fullades over natten med kapasiteten i en vanlig stikkontakt. Men de nye bilene som kommer på markedet har rekkevidde på 40-50 mil, og rekkeviddene øker for hvert år fordi bilene får større batterier. Enkelte av EL-SUV’ene har batterier opp imot 100 kWh. Med en enkel, billig hjemmelader kan det ta over et døgn å fullade. Dvs at hvis man kommer hjem fra hytta med tomt batteri sent søndag kveld så er batteriet bare 1/3 fullt tidlig neste morgen.

For å sikre rask lading når det trengs – unngå flaskehalser.

Hvor raskt kan du lade?

Strømkablene som brukes fra sikringsskap til lader, og fra lader til bil, har enten 1 eller 3 ledninger, kalt faser. Hvor fort du kan lade avhenger 3 egenskaper:

  1. Om huset, hjemmelader og elbil alle støtter 1 eller 3 faser
  2. Hvor mye strøm huset, hjemmelader og elbil kan levere på hver fase.
  3. Hvor mange biler du ønsker å kunne lade samtidig.

For å finne antall faser og hvor mye strøm ditt hus kan levere fra sikringskapet og ut til en hjemmelader er det enklest å snakke med en elektriker. Vær oppmerksom på at noen elektrikere kan gi anbefalinger som gjelder for akkurat den elbilen du har nå, uten å ta hensyn til fremtidig behov.

Tilpass elbilladingen til strømmen du bruker hjemme

Det fins også ladeløsninger som fortløpende tilpasser seg tilgjengelig effekt i sikringskapet slik at det aldri blir overbelastet. Hvis det viser seg at strømnettet til huset er gammelt og at sikringsskapet har store begrensinger, vær oppmerksom på at strømnettet oppgraders og moderniseres fra tid til annen og at en oppgradering fra kraftselskapet sin side kan gi mer kapasitet i fremtiden. Hvis sikringskapet kan levere begrenset effekt er det ekstra viktig å ha en ladeløsning som fortløpende kan utnytte det som er tilgjengelig.

Innen 2025 skal alle nye biler være nullutslippsbiler

La oss se mer på punkt 3. En stadig større del av bilene som selges er ladbare, enten helelektriske eller plug-in hybrider. Stortinget har som mål at innen 2025 skal alle nye biler være nullutslippsbiler. Det vil si at hvis husstanden din har to biler i dag, og regner med å også trenge to biler i flere år fremover, så er det stor sjanse for at du snart har to biler som trenger lading – noen ganger samtidig. Eller hvis du har én bil, óg barn i huset som ser frem til å snart få sertifikat, så er det ikke utenkelig at ladbar bil nummer to om ikke lenge står parkert utenfor. Et veldimensjonert ladesystem kan tildele all tilgjengelig effekt til en bil, eller tildele god effekt til flere biler samtidig, selv når huset har begrenset kapasitet.

Ved valg av hjemmelader anbefales det å tenke fremover. Velg en lade-løsning hvor du er sikker på at du får dekket behovet uansett hvordan fremtiden blir.

Relaterte artikler

Norsk teknologi gir raskere og billigere hjemmelading

Norsk teknologi gir raskere og billigere hjemmelading

Unik ladeteknologi utviklet av norske ingeniører gjør hjemmeladeren ZAPTEC Home i stand til å lade inntil 10 ganger raskere og gi lavere strømregning. ZAPTEC Home er en avansert norskutviklet ladestasjon tilpasset spesifikt for hjemmelading i enebolig og fritidsbolig....

Med denne pluggen lades elbilen smartere

Med denne pluggen lades elbilen smartere

Ved å kombinere smarte ladestasjoner og AMS-måleverdier med avanserte skytjenester, gjør ZAPTEC det mulig å lade elbilen raskere og billigere. ZAPTEC er et norsk teknologiselskap som utvikler og produserer ladestasjoner og programvare for lading av elbiler. Den siste...

ZAPTEC gir trygg og smart elbillading

ZAPTEC gir trygg og smart elbillading

Det finnes i dag veldig mange aktører i markedet for elbilladere, og det dukker stadig opp nye. Et kjapt Google-søk viser 14 ulike leverandører av ladere, og de fleste har flere modeller å velge mellom. For å kunne velge riktig elbillader er det essensielt å først...

Ladestasjon: Det trygge valget når du skal lade elbilen hjemme

Ladestasjon: Det trygge valget når du skal lade elbilen hjemme

Lader du elbilen i stikkontakt risikerer du lang ladetid, mindre trygghet og overbelastning av el-anlegget. Derfor investerer stadig flere nordmenn nå i en smart ladestasjon til hjemmet. Ved årsskiftet rullet over 200.000 elbiler rundt på norske veier. Kampen om...

NYHET! ZAPTEC HOME – Smart hjemmelading av elbil

NYHET! ZAPTEC HOME – Smart hjemmelading av elbil

ZAPTEC lanserer smart norsk hjemmelader for elbil ZAPTEC HOME er en ny og sofistikert ladestasjon beregnet for privat garasje eller biloppstillingsplass. Den gir deg frihet til å lade når det passer deg. ZAPTEC har på kort tid har blitt verdensledende på smarte...

FÅ TILBUD PÅ SMART ELBILLADING

kontakt ossfinn forhandler