Etter noen få ladeøkter i stikkontakt: -Det luktet svidd

Merete og Roar Bokn fikk en ubehagelig opplevelse da de skulle lade den nye elbilen sin hjemme. Så snart det begynte å lukte svidd, skjønte de at noe måtte gjøres.

Familien hadde kjøpt en Tesla Y, og koblet den til stikkontakten hjemme med hjelp av nødladeren som fulgte med bilen.

– Vi gjorde dette noen ganger, men så kjente jeg at det kom svidd lukt, sier Merete Bokn.

Stikkontaktene i carporten er sorte – så ved første øyekast var det ikke så lett å se om noe var galt. Men da de tittet nærmere, la de merke til at det hadde blitt endringer rundt hullene i stikkontakten.

– Egentlig hadde vi tenkt å kjøpe en hjemmelader, men dette fikk fart på sakene. Vi så jo at dette ikke var bra, sier Bokn.

Elbillading Zaptec brannfarlig
Det tok ikke lang tid før en trygg hjemmelader kom på plass. -Lading fra vanlig stikkontakt er tydeligvis usikkert, sier Merete Bokn.

Fikk hjelp av fagfolk

Familien Bokn bestilte en hjemmelader fra Zaptec, og ba samtidig installatøren om å bytte ut den gamle stikkontakten. Da stikkontakten ble demontert, kom skadene til syne.

– Den er hvit på innsiden, og nå kunne vi tydelig se de sorte svimerkene. Her hadde det gått varmgang, og det var ingen tvil om at den var blitt overbelastet.

Heldigvis skjedde det ikke andre skader enn en defekt stikkontakt denne gangen, men opplevelsen gjorde inntrykk.

– Vi har nok bagatellisert dette med lading før, så vi ble overrasket av at dette resultatet kom etter kun noen få ladinger. Lading fra vanlig stikkontakt er tydeligvis usikkert, i verste fall kan det bli brann, sier Bokn.

Brannfarlig stikkontakt elbil Zaptec
Da stikkontakten ble demontert, fikk de se skadene. Det var ingen tvil om hvor den svidde lukten kom fra.

Smart lading hjemme

Etter at det kom en permanent ladeløsning på plass i carporten, har det blitt smidigere og tryggere å lade elbilen hjemme hos familien Bokn. Ladehastigheten har også blitt mye bedre.

– Først og fremst sover vi godt om natten. Hjemmeladeren og den nye strømkabelen har god kapasitet, så vi unngår overbelastning på strømkursen. Derfor er vi ikke redd for at noe slikt skal skje igjen, sier Bokn.

Ved å ha Eco Mode aktivert på laderen, blir elbilen ladet på de smarteste tidspunktene. Da starter ikke nødvendigvis ladingen med en gang, i stedet finner laderen de gunstigste tidspunktene basert på strømprisen.

– Vi har smart lading på hele tiden. Det er jo bare å overstyre og trykke “lad nå” i appen hvis vi har dårlig tid. Men vi har den alltid aktivert, siden rekkevidden på bilen er god og vi vanligvis ikke trenger å lade kjapt opp.

Zaptec elbillading forhindre brann
Merete føler seg trygg med ny ladeboks. – Vi sover godt om natten. Hjemmeladeren og den nye strømkabelen har god kapasitet, så vi unngår overbelastning på strømkursen.

Sluttet med nødlader

Å lade elbilen direkte i stikkontakten med en nødlader, er familien ferdig med. Nå er det ladeboksen som gjelder.

– Det er en grunn for at man kaller det en nødlader. Den skal jo bare brukes hvis man er i nød og ikke har tilgang til hjemmelader eller hurtiglader.

Trygg lading med Zaptec

Ladeboksen Zaptec Go følger retningslinjene fra Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) og sikkerheten testes av tyske Tüv Süd. Ladeboksen har flere sikkerhetsmekanismer, som blant annet overvåker ladingen og kutter strømforsyningen dersom noe er galt. Zaptec Go gikk også av med seieren i NAFs sammenligning av populære ladebokser i 2022, med årsak at den oppfyller alle sikkerhetskrav fullt ut. Zaptec Go er testens tryggeste valg.

Relaterte artikler

Renault Norge velger Zaptec som sin ladeboks-aktør

Renault Norge velger Zaptec som sin ladeboks-aktør

Det er de strenge kravene til sikkerhet som gjør at Renault velger kun én ladeboks-aktør. -Vi ønsker å anbefale en ladeboks til våre kunder som vi kan gå gode for selv. Zaptec tikker av kravlisten vår, og det er blant annet de strenge kravene til sikkerhet som gjør at...

– Åpenbart at vi måtte ha elbillader på hytta

– Det gir oss friheten til å utforske nærområdet uten å måtte tenke på rekkevidde og ladestasjoner, sier Per Einar Sæbbe. Han og Nina Lind reiser på hytta hele året. Om vinteren tar det kun en time å kjøre til nærmeste alpinanlegg. Om sommeren tilbyr Ryfylkeheiene...

Få tilbud 

på ladeløsning i dag