Enklere elbil-lading på Island med norske ladestasjoner

De første ladestasjonene er nå installert på Island. Zaptecs samarbeidspartner, Olafur David Gudmundsson i Hlada, tror at dette bare er begynnelsen.

Zaptec gjør elbillading enklere for folk her. Ladestasjonen sammen med de skybaserte løsningene holder svært høy teknisk kvalitet, er enkle i bruk og mye rimeligere enn alternativene, forteller Gudmundsson, som er sikker på at dette er starten på noe stort.

Blant sovende vulkaner og varme kilder, fylles veiene av biler som har til hensikt å ivareta den majestetiske naturen og klimaet på Island.  Men elbilene er nesten som ferskvare å regne på vulkanøya ­– og kompliserte ladeløsninger må ta mye av skylden.

Fornøyde elbil-eiere
Det var derfor den hjemvendte elektroingeniøren bestemte seg for å satse på Zaptec for å gjøre islandske veier grønnere.

Jeg bodde i Norge i 12 år, før jeg for et år siden flyttet tilbake til Reykjavik. I Norge ble jeg tatt helt med på elbil-bølgen og fikk øynene opp for Zaptec. Det var det som inspirerte meg til denne satsingen på Island, forteller Olafur David Gudmundsson, som startet selskapet Hlada etter årene i Norge. Han var aldri i tvil om hvilket ladesystem han skulle velge i sin massive satsing på Island.

Nå har han nettopp installert Zaptecs ladesystem i et gigantisk boligprosjekt, med 190 leiligheter tilhørende i det øvre prissjiktet.

Tilbakemeldingene fra beboerne er utelukkende positive. De er kjempefornøyde! Og nå har vi nettopp vært i kontakt med et nytt prosjekt som ønsker like løsninger for elbil-lading. Det innovative ladesystemet er perfekt for borettslag, der beboerne får full oversikt over strømforbruk og kostnadene for det, de kan styre ladingen over nettet og de betaler ikke for naboens forbruk, sier Gudmundsson. 

Grønnere øy
Etter at interessen nærmest har eksplodert, er han helt sikker på at ladeløsningene i boligkomplekset bare er begynnelsen.

Zaptec holder en helt annen kvalitet enn andre ladeløsninger her. I tillegg til alle de tekniske finessene, tåler disse ladestasjonene mye. Dårlig vær har vi mye av både på Island og i Norge, og Zaptec har utviklet ladestasjoner som er i stand til å tåle nettopp det, forteller han.

Island har stort fokus på grønn energi, men har likevel vært etternølere når det kommer til elbiler. I det siste, forteller Gudmundsson, har det skjedd en endring.

Island ser til Norge og har kuttet moms og toll på elbiler. Etter at det ble gjort har vi sett en stor økning elbiler på Island, men fremdeles er hurtigladingsalternativene få, kostbare og holder lav kvalitet. Etter at Zaptecs ladesystem ble lansert her, ser vi svært stor interesse rundt disse ladeløsningene. Jeg er sikker på at dette er starten på et eventyr, sier han med stor entusiasme.

Mer informasjon om Hlada her

TEKNISK INFORMASJON OM SKUGGINN

I leilighetskomplekset Skugginn i Reykjavik har Hlada installert over 50 ZapCharger Pro ladestasjoner fordelt på 7 flatkabler á 63 ampere.

Dette anlegget er dimensjonert for opptil 441A totalt, men eieren har foreløpig begrenset det totale strømtrekket til 350A. Selv om 63A*7 flatkabler overstiger tilgjengelig effekt, vil lastbalanseringen i skyløsningen, ZapCloud, automatisk begrense summen av alle til 350A eller så mye effekt eieren ønsker å dedikere til elbil-lading.

Selv ved 171 biler tilkoblet vil alle kunne få 6A samtidig, og etterhvert som bilene lades opp økes ladefarten. I snitt er det svært sjelden at flere en 25% av bilene lader samtidig og dermed vil tilgjengelig effekt i de aller fleste tilfeller ligge mellom 16 og 32 ampere.

Per i dag har kun 50 beboere elbil, så det er mer enn nok kapasitet til å lade disse med det daglige behovet. Elbilene i denne garasjen står i snitt tilkoblet i 9t og 21min, og når man tar høyde for tilgjengelig effekt på 350A ligger utnyttelsesgraden på kun 2,12 % av den totale tilgjengelige kapasiteten for lading. Med dagens bruksmønster har man dermed god plass til flere elbiler før kapasiteten må økes.

Relaterte artikler

Renault Norge velger Zaptec som sin ladeboks-aktør

Renault Norge velger Zaptec som sin ladeboks-aktør

Det er de strenge kravene til sikkerhet som gjør at Renault velger kun én ladeboks-aktør. -Vi ønsker å anbefale en ladeboks til våre kunder som vi kan gå gode for selv. Zaptec tikker av kravlisten vår, og det er blant annet de strenge kravene til sikkerhet som gjør at...

Få tilbud 

på ladeløsning i dag