Alt du som elbileier trenger å vite om den nye nettleiemodellen

Ny nettleiemodell gjør at det lønner seg å jevne ut eget strømforbruk. Nå kan det derfor svare seg å saktelade elbilen om natten.

Verden blir mer elektrisk, og det samme blir apparatene vi har på hjemmebane. Vi kjører elektrisk bil, vi varmer opp hjem og vann, og vi bruker flere elektriske apparater når vi lager mat og vasker klær. Det totale strømforbruket øker, og når alle bruker mye strøm samtidig, blir det høy belastning på strømnettet. Det totale strømforbruket har økt – og det samme har effekten, det vil si at vi bruker veldig mye strøm samtidig.

Fortsetter vi med dette, uten tiltak, krever det utbygging av strømnettet. Alternativet er at alt mørkner. Det norske strømnettet er altså ikke dimensjonert for at alle kan lade bil, lage middag og vaske klær samtidig. Og her kommer nettleiemodellen inn: Den skal motivere deg til å jevne ut strømforbruket i løpet av døgnet, ikke bruke mye strøm samtidig.

I dag er både drift og utbygging av strømnettet finansiert gjennom nettleien, og formålet med den nye nettleiemodellen er derfor å bruke strøm smartere og dermed spare utbyggingskostnader. Dermed kan nettleien holdes lavest mulig for deg som forbruker. Bare ved å flytte lading av elbiler til natten, kan Norge spare 11 milliarder kroner i nettinvesteringer, ifølge beregninger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Ny nettleiemodell: Slik er de nye reglene

Nye regler for nettleie ble innført 1. juli 2022, og nettleien vil nå bestå av to deler; et kapasitetledd og et energiledd.

Kapasitetsleddet er et fast månedlig beløp basert på hvor mye strøm du bruker samtidig. Dersom du jevner ut strømforbruket gjennom døgnet, får du et lavere kapasitetsledd enn om du bruker mye strøm på en gang. For beregning av kapasitetsledd er det laget en trappetrinnmodell, og det er gjennomsnittet av de tre timene med høyest forbruk, på tre ulike dager i forrige måned, som vil avgjøre hva slags pristrinn du havner på.

Energileddet bestemmes av hvor mange kilowattimer du bruker totalt, og når på døgnet du bruker strømmen. Strømmen vil være billigere om natten og i helgen, enn på dagtid i hverdagene.

For å oppsummere, vil den ene delen av nettleien din dermed være bestemt av hvor mye strøm du bruker samtidig. Den andre delen av nettleien din vil være bestemt av hvor mye strøm du bruker totalt.

Med de nye reglene for nettleie, må du tenke litt ekstra over hvor mye strøm du bruker samtidig. Dersom du kutter toppene i strømforbruket ditt, vil du bli belønnet for dette.

Slik holder du kontroll på strømforbruket med den nye nettleiemodellen

I følge Enova, går 55 prosent av strømmen i en norsk enebolig til oppvarming. I tillegg har vi andre apparater med høyt strømforbruk som elbillader, vaskemaskin, tørketrommel, kjøleskap, komfyr, koketopp, oppvaskmaskin og støvsuger. For lavere nettleie vil det lønne seg å endre tidsinnstillingen på varmeovner og termostater for de som har mulighet til dette. Poenget er å unngå å bruke strømkrevende apparater samtidig.

Skal du kjøpe nye hvitevarer, er det dessuten lurt å sjekke energimerkingen og kjøpe et produkt i en energiklasse som bruker lite strøm. Men husk – det anbefales ikke å bruke vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du ikke er til stede eller sover på grunn av brannfare. Har du derimot en Zaptec-lader, så er dette en god måte å legge en del av strømforbruket ditt til natten.

Slik påvirker ny nettleie elbillading hjemme

For deg som elbileier vil saktelading om natten gi deg lavere nettleie, fremfor å lade elbilen om ettermiddagen samtidig som du gjerne lager middag eller vasker klær. Over tid vil du bruke like mye strøm totalt, men du får et jevnere forbruk som ikke går ut over verken komfort eller hverdagskabalen.

Dersom du har Zaptec Go-lader og en Zaptec Sense som lastbalanserer fra sikringsskapet ditt, kan du justere ned effekten inne i Zaptec-portalen. Slik gjør du det:

1. Logg inn i Zaptec Portal (samme passord som da du logget deg inn i Zaptec-appen)
2. Trykk på «Installasjoner»
3. Velg din installasjon
4. Trykk på «Innstillinger»
5. Trykk på «Effektstyring»
6. Under ‘Zaptec APM’-valget finner du automatisk effektbegrensning (Løsningen forutsetter at du har en Zaptec Sense eller lignende installert og koblet til i portalen)
7. I nedtrekksmenyen, velg hvilket trinn i kapasitetsleddet din husstand ønsker å holde seg innenfor.

Ved å aktivere smartladingen Eco Mode i appen, styres i tillegg lading automatisk til de tidene når strømprisene er lavest. Du sparer penger, og det er også fordelaktig for strømnettet – som også er bra for miljøet. Vinn-vinn! Eco Mode får prisinformasjon fra Nord Pool, og tjenesten er gratis for alle Zaptec-eiere å bruke.

Trygg lading

Å lade om natten med Zaptec Go er helt trygt. Vår ladeboks er en av markedets tryggeste hjemmeladere, som kutter strømforsyningen dersom noe er galt. Laderen har også en fysisk sperre som holder ladekontakten på plass så lenge det overføres strøm. Dette for å unngå gnistregn eller lysbue. Zaptec Go kan også kobles med Tibber Pulse for automatisk lastbalansering, slik at hovedsikringen din ikke blir overbelastet når du lader elbilen. Zaptec Sense løser også det samme som Tibber Pulse, men med Zaptec Sense kan du i tillegg sette effektgrense på hele boligen din, og sikre at elbilladingen aldri legger seg på toppen av forbruket.

 

Kilder:

Elvia.no
Enova.no
huseierne.no
bkk.no

Relaterte artikler

Slik kjører du økonomisk

Ved å kjøre økonomisk, sparer du ikke bare penger, men du blir også belønnet med lenger rekkevidde. Slik blir du en smartere elbilsjåfør. Ha en pen kjørestil Økonomisk kjøring blir også kalt Eco driving, og handler om å tilegne seg nye kjørevaner for å redusere...

Slik pakker du bilen på en trygg måte

Det er mye bagasje som skal være med når familien drar på elbilferie, så sørg for at bilen er pakket trygt og forsvarlig. Løse gjenstander kan nemlig være livsfarlige ved en bråstopp. Her er våre tips for å gjøre bilturen tryggest mulig. Få oversikt og legg en plan...

Går sikringen når du lader elbilen?

Går sikringen når du lader elbilen?

Med Zaptec Sense utnytter du strømmen på best mulig måte, samtidig som du skåner sikringen.  Har du opplevd at strømmen har gått dersom du har vasket klær eller laget mat, samtidig som du har ladet bilen? Når man bruker mye elektrisk utstyr samtidig, kan det...

Få tilbud 

på ladeløsning i dag