7 myter om elbillading i borettslag og sameier

Dec 17, 2018 | Elbillading, Elbillading i boligselskap

1. Det er ikke nok strøm til å lade elbiler

Dette er en myte. Med et ladesystem som balanserer tilgjengelig strøm er det med en vanlig sikringsstørrelse mulig å lade titalls elbiler. Det er derfor enkelt å etablere lading uten å øke kostnadene for mer strøm hos nettselskapet.

 

2. Høyere strømkapasitet reduserer ladetiden

Dette er en myte. Elbiler har en begrensning på hvor mye strøm som til enhver tid kan lade batteriet, og mer strøm i sikringsskapet vil ikke øke ladehastigheten.

 

3. De som har bensin/diesel bil betaler for ladestasjoner for elbileiere

Dette er en myte. Sameier er i dag pålagt å tilrettelegge for lading, et pålegg som per i dag ikke gjelder for borettslag. De fleste sameier velger derfor å betale grunnleggende infrastruktur som strøm til parkeringsplassene, og at den enkelte beboer som har elbil kjøper selve ladestasjonen.

 

4. Nettleien øker med et ladeanlegg

Dette er dels sant og dels en myte. Små borettslag og sameier vil ikke få økt nettleie av å tilby lading til sine beboere. De fleste nettselskap i Norge pålegger større borettslag og sameier å betale såkalt effektbaserte tariffer, som betyr at den totale strømregningen øker når mange bruker mye strøm samtidig. Med et ladesystem som styrer ladingen opp mot effektbaserte tariffer kan nettleien holdes lav selv om ladeanlegget har mange ladestasjoner.

Artikkelen fortsetter under bilde

5. Alle ladestasjoner lader like fort

Dette er en myte. Alle godkjente ladestasjoner på markedet idag støtter en europeisk standard som muliggjør lading av alle elbilmodeller, men ikke alle ladestasjoner lader like fort. Det er grunn til å tro at elbiler i fremtiden blir konstruert slik at batteriet kan ta i mot mer strøm enn elbilmodeller kan idag. For å unngå å kjøpe ny ladestasjon tilpasset en fremtidig elbilmodell er det derfor et godt tips å velge en ladestasjon idag som er tilpasset fremtiden.

 

6. Alle ladesystemer er like

Dette er en myte. Effektive ladesystemer for mange elbiler stiller høye krav til ladestasjoner, infrastruktur og programvare. Ved å velge en spesialisert leverandør med mange kunder innen borettslag/sameier og som investerer i teknologi vil en være trygg på at ladesystemet dekker behovene over tid.

 

7. Et ladesystem medfører høye kostnader til drift

Dette er en myte. Når ladesystemet er installert er det garantier i henhold til norsk lov som gjelder. Dersom borettslaget/sameiet ønsker å fordele strømkostnadene til lading helt nøyaktig tilbyr de fleste ladesystemer kostnadsfrie rapporter på hvor mange KWh den enkelte ladestasjon har forbrukt, slik at kostnaden for strømmen kan beregnes og betales av den som eier ladestasjonen. Dersom sameiet/borettslaget ikke ønsker å følge opp ladesystemet selv er det flere aktører i markedet som tilbyr tjenester som fakturering, kundesupport, rapportering, bestillinger.

FÅ TILBUD PÅ LADELØSNING

kontakt ossfinn forhandler

Previous

Next

Pin It on Pinterest

Share This